Wat doet vitamine E voor de huid?

De vernieuwingsvitamine!

Door zijn sterke anti-oxydantische werking bevindt zich vitamine E in zeer veel cosmetische producten. En dus een belangrijke vitamine voor dr huid. Vaak met als chemische naam “alpha tocepherol”. Dit wordt de natuurlijke vorm van vitamine E genoemd. Bij de vermelding van “alpha dl tocepherol” zien we de “L” liever niet, deze staat voor synthetisch en deze vorm wordt niet in ons organisme verwerkt.

Vitamine E wordt ook wel eens de anti-aging vitamine genoemd, omdat ze sterk actief is in de regeneratie van de oudere huid.

Leveranciers van vitamine E zijn:

– Eigeel
– Melk
– Zonnebloemolie
– Walnoten en amandelen

Een component van vitamine E, met de chemische naam “tocotrienol” heeft de mogelijkheid nog sneller en beter met vrije radicalen af te rekenen dan de bekende “alpha tocopherol”. Bij de jongste wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat deze tocotrienol een maar liefst vijftigmaal sterkere werking heeft dat de natuurlijke vorm vitamine E.

Deze vetoplosbare stoffen komen van nature voor in de oliën en vetten van planten en dieren. Mensen kunnen de essentiële vitamine niet zelf aanmaken, maar wel in hun lichaam opslaan. De stoffen moeten dus van buitenaf worden aangevoerd.

Vitamine E komt via de voeding slechts voor een klein deel in het talg terecht en zo in de opperhuid. Om de concentratie vitamine E in de huidcellen te verhogen is het aanbrengen van vitamine E op de huid een effectieve manier. Dit kan met een olie of crème die vitamine E bevat.

Wanneer gebruik je vitamine E speciaal?

– Gevoelige huid: Vitamine E helpt bij allergische huidreacties en brengt zo een gevoelige huid tot rust.

– Droge huid: Doordat vitamine E de huidbarrière versterkt, helpt deze bij een droge, ruwe huid door transepidermaal vochtverlies.

– Rimpels: Vitamine E bevordert de celvernieuwing en het herstel van de huid, voorkomt de afbraak van collageen en bevordert de aanmaak ervan, waardoor de huid soepel en veerkrachtig blijft en het ontstaan van rimpels wordt tegengegaan.

– Beschadigde huid: Vitamine E versnelt het genezingsproces bij schaafwonden, brandwonden en oppervlakkige zweren door vrije radicalen te bestrijden. Ook stimuleert het het herstel bij een trage wondgenezing. Omdat de beschadigde huid onder gunstiger voorwaarden geneest, is er minder kans op littekenvorming.

– Pigmentvlekken: De anti-oxiderende werking van vitamine E kan pigmentvlekken door zon helpen voorkomen en in combinatie met vitamine C pigmentvlekken lichter maken en zelfs doen wegtrekken.

– Acné: Vitamine E werkt ontstekingsremmend en kan hierdoor acne helpen genezen. Daarnaast kan vitamine E littekens door acné helpen verminderen.

– Striae: De huidherstellende werking van vitamine E kan zwangerschapsstrepen (striae) helpen voorkomen.

– Zonverbranding: Vitamine E heeft een helende werking op een verbrande huid en brandwonden. Aangebracht op de huid vermindert de vitamine het erytheem (de rode verkleuring door verbranding), veroorzaakt door uv B-stralen en foto carcinogenese.

– Eczeem: Onderzoek toont aan dat het slikken van vitamine E atopische dermatitisch (eczeem) vermindert. Ook zou het werkzaam zijn bij huiduitslag, netelroos en psoriasis.

Meer informatie:

Wilt u graag meer informatie over ingrediënten of wilt u graag vrijblijvend advies of de juiste huidverzorging? Ons specialistes helpen u graag.

Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek.

U kunt ook online een afspraak maken.