Wat is je huidtype? Lukt het jou om er zelf achter te komen?

De eerste stap naar een mooie huid is ontdekken welk huidtype je hebt. En nu niet zeggen: dat weet ik allang, want het zit er dik in dat je er ernaast zit. (80% van de mensen heeft geen idee)

Iedere huid is anders. En je huidconditie varieert ook met het jaar, met de seizoenen en soms zelfs met de dag. Erachter komen wat voor huid je hebt, is soms behoorlijk lastig om zelf te doen. Dat komt ook omdat verzorgingsproducten dit soms onmogelijk maken. Agressieve ingrediënten in cosmetica kunnen zelfs de gezondste huid droog en gevoelig maken, of onzuiverheden veroorzaken. Je huid vertoont dan verschijnselen die niets met je huidtype te maken hebben. Dat maakt het zo lastig! Laat u daarom altijd goed adviseren door een specialiste.

De meeste huidproblemen veroorzaken we zelf

Heel veel huidproblemen worden veroorzaakt doordat we zelf onze huid beschadigen. De belangrijkste functie van de huid is dat ze een barrière vormt tussen je lichaam en de buitenwereld. Je huid is je jas. Ze beschermt je tegen invloeden van buitenaf: bacteriën, virussen, vocht, vuil, hitte en kou. Deze barrièrefunctie is belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor je schoonheid. Blijft de barrièrefunctie van je huid intact, dan ziet je huid er goed. Egaal, glanzend en jeugig. Puistjes en andere onzuiverheden, ontstekingen, droge plekjes, eczeem en vroegtijdige rimpels ontstaan of verergeren doordat je huid om een of andere reden haar beschermende werk niet kon doen.

Vaak is verkeerde, of verkeerd gebruikte cosmetica de boosdoener. Maar ook een ongezonde leefstijl, te veel zon of stress tasten de barrièrefunctie van je huid aan. Is cosmeticagebruik dat af te raden? Zeker niet! Ik ben een fan van huidverzorging. Maar het is essentieel dat je weet waar je mee bezig bent.

Conclusie: wat er ook op het potje staat, soms maakt cosmetica je huid niet jonger maar ouder.

Droge huid

Een droge huid kan twee oorzaken hebben. Je huid kan droog zijn doordat de huidbarriere (het beschermende laagje) beschadigd is en niet meer goed zijn werk kan doen. Dit kun je vergelijken met een mandarijntje; dat uitdroogt als je de schil eraf haalt. Een andere oorzaak van een droge huidtype is dat er te weinig talg wordt geproduceerd. Talg zorgt er ook voor dat je huid soepel aanvoelt en dat er weinig water verdampt. Een droge huid is te herkennen aan de doffe uitstraling. De huid heeft geen natuurlijke glans, en soms zijn er wat schilfertjes te zien. De droge huid vertoont veel fijne lijntjes (droogte lijntjes). En voelt vaak na het douchen wat ontprettig en trekkerig aan.

Vette huid

Een kenmerk van de vette huid is dat deze glimt en vettig aanvoelt. In de loop van de dag wordt dit steeds erger. Als je last hebt van puistjes kan dit betekenen dat je een vette huid hebt, maar dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Puistjes kunnen ook ontstaan op een vochtarme huid. Dit komt meestal door gebruik van de verkeerde producten, doordat deze de talgproductie teveel stimuleren. Maar ook kunnen hormonen een belangrijke rol spelen.

Gecombineerde huid

De meeste mensen hebben een gecombineerde huid, met delen die wat vetter zijn en wat drogere delen.

Normale huid

Natuurlijk zijn er enkele gezegenden onder ons met een normale huid. Vet noch droog, en met een mooie natuurlijke glans.

Denk je dat je voor jezelf kunt bepalen welk huidtype je hebt?

Nadat je voor jezelf hebt besloten welk huidtype je hebt. Zijn er nog een paar vragen te beantwoorden, om de juiste verzorgingsproducten aan te schaffen.

Is je huid gevoelig?

Heb je last van onzuiverheden?

Heb je last van pigmentvlekjes?

Heb je al verouderingsverschijnselen?

Niet te snel een conclusie trekken

Als je je huidtype hebt bepaald en weet welke specifieke problemen je hebt, betekent dit niet dat je een heleboel verschillende producten moet gaan gebruiken om al die verschillende problemen aan te pakken. Met een goede, milde basisverzoeging wordt elke huid gezonder en zullen veel problemen verminderen. Daarnaast Kun je met de keuze van je ingrediënten rekening houden met heb specifieke behoeften. Gelukkig zijn er heel veel multitaskers waarmee je verschillende problemen tegelijk te lijf kunt gaan.

 

Vind je het lastig om je huid te analyseren of wilt u dat onze specialisten uw huid goed bekijken en u advies geven?

Boek (online) dan een gratis intake gesprek. Wij helpen u graag!

We hebben maar één huid! Verzorg je zelf goed, maar op zo’n manier dat het je huid niet beschadigt, veroudert of irriteert!