Een vochtarme huid (en hydraterende stoffen)

Een vochtarme huid..
Wat is dat nu precies?

Een droge huid is per definitie ‘vochtarm’. Een vette huid is meestal niet vochtarm, maar kan dit wel zijn. We zien een vette, maar toch vochtarme huid vooral bij mensen bij wie de barrièrefunctie van de huid verstoord is. Cosmeticaproducten voor een vette huid die te agressief zijn, maar ook bepaalde medicijnen tegen bijvoorbeeld acne kunnen een droge huid veroorzaken. Gelukkig zijn er enkele stoffen die kunnen helpen de huid weer gezond en minder vochtarm te maken.

Hoe ontstaat een vochtarme huid

Een vochtarme huid kan grofweg drie oorzaken hebben.

 1. De verdamping uit de huid is te groot (bv door een luchtvochtigheid lager dan zestig procent of een beschadigde barrièrefunctie van de huid) waardoor vocht niet goed in de huid blijft
 2. De huid bevat te weinig stoffen die water vast kunnen houden
 3. Het transport van water uit de diepere huidlagen naar de oppervlakkige huid is te traag

In praktijk zie ik dat een vochtarme huid bijna altijd veroorzaakt wordt door verkeerd gebruik van cosmetica. Berucht zijn te agressieve reinigers, veelvuldig douchen of badderen, irriterende cosmetica en te vaak scrubben. Hierdoor gaat de barrièrefunctie van de huid kapot en raken we natuurlijke vochtvasthoudende stoffen in onze huid (NMF’s) kwijt. Ook zon, airconditioning, temperatuurschommelingen en bepaalde huidcondities kunnen een droge huid veroorzaken.

To do bij een vochtarme huid.

Water, of ‘aqua’ toevoegen aan de huid is niet de oplossing. Zou dit wel zo zijn, dan zou dagelijks een half uurtje in bad liggen waarschijnlijk al erg helpen. Maar juist water droogt de huid razendsnel uit. Denk maar eens aan de verrimpelde vingertoppen als je (waarschijnlijk heerlijk ontspannen…) uit het bad stapt. Ook het drinken van veel water zal er niet voor zorgen dat je huid minder droog wordt.

Barrièreherstellende stoffen

Heb je een vochatarme huid dan is het belangrijkste er te voor te zorgen dat je huidbarrière weer sterk en gezond wordt. Niet alleen voorkom je zo dat er te veel vocht verdampt, ook zorg je er voor dat verschillende processen in je huid beter verlopen. Je huid wordt weerbaarder en kan zich beter beschermen tegen bacterien, schimmels en virussen. Stoffen die helpen je barrièrefunctie te herstellen zijn bijvoorbeeld vitamine C en niacinamide (dit zijn echte multitaskers) maar ook panthenol is een prima ingrediënt.

Hydraterende stoffen

Er zijn ook hydraterende stoffen die de vochtbalans in de huid kunnen verbeteren door vocht te binden en/of voorkomen dat er vocht uit de huid verdampt. Dit zijn de basisfunctie van een crème. Heb je een vochtarme huid dan heb je eigenlijk zowel stoffen nodig die de huid wat ‘afsluiten’ als stoffen die het vocht als een sponsje vasthouden. Hieronder vind je enkele voorbeelden van stoffen die dit kunnen.

 • Dimethicone en cyclomethicone (siliconen)
  Deze ingrediënten geven de huid een glad gevoel bij aanraking zonder vet aan te voelen- het zijn ingrediënten die goed zijn voor elk huidtype. Omdat ze hypoallergeen zijn en de huid niet verstoppen zijn ze heel geschikt voor een drogere huid met acne.
 • Glycerine
  Wordt zeer veel gebruikt in cosmetica. Het is zeer hydraterend en goed in combinatie met hyaluronzuur. Glycerine kan in hoge concentraties een beetje plakkerig aanvoelen. Voornamelijk geschikt voor de normale tot droge huid.
 • Hyaluronzuur
  Hyaluronzuur zin in veel antirimpelcrèmes. Helaas zorgt het er niet voor dat de rimpels verdwijnen, maar het is wel een kampioen hydrateren. Het heeft een goed vochtvasthoudend vermogen en werkt goed in combinatie met glycerine en of siliconenachtige stoffen als dimethicone/cyclomethicone.
 • Collageen
  Kan net als hyaluronzuur goed water binden. In cosmetica wordt vaak de plantaardige vorm gebruikt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken doet het niets aan je rimpels.
 • Minerale oliën
  Net als petrolatum zijn (andere) minerale oliën sterk vochtvasthoudend, maar minder vet. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht veroorzaken minerale oliën geen acne en is de kans op allergische reacties minimaal.
 • Plantaardige oliën
  Denk aan jojoba-olie of olijfolie. Deze helpen de huid vocht vasthouden en bevatten ook nog anti-oxidanten. Vermijd bij voorkeur sterk geurende oliën, zoals van lavendel, munt of tea tree. Die kunnen de huid irriteren. Als je snel allergisch reageert, zijn plantaardige oliën geen goede keuze.
 • Lanolin (of wolvet)
  Dit zit in veel basiscrèmes die je bijvoorbeeld bij de apotheek kunt kopen. Het lijkt op talg en werkt goed tegen een droge huid. Kan soms allergiën veroorzaken en is wat minder geschikt als je een gevoelige huid of acne hebt.
 • Urea
  Oorspronkelijk afkomstig uit urine, maar tegenwoordig gelukkig synthetisch nagemaakt. Dit ingrediënt heeft goede waterbindende eigenschappen, maar kan in hoge concentraties de huid irriteren. Het is dus wat minder geschikt bij een gevoelige huid.
 • Glycolzuur
  Verbetert de vochtbalans van de huid en verwijdert schilfertjes.

Een hele lijst om uit te kiezen dus. De meeste stoffen hebben overigens nog meer gunstige eigenschappen. Zo is glycolzuur ook een antioxidant en helpt het tegen pigmentatie. De stoffen dimethicone en cyclomethicone kunnen mogelijk in hoge concentraties littekens wat verbeteren. na

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? of wilt u graag advies of de juiste producten voor uw huid.

Neem dan gerust contact met ons op. Of boek online een GRATIS en vrijblijvend advies gesprek.

Tot ziens!

Groetjes Nancy